Om vår bygd

Skola & förskola

I Alsen finns det en grundskola, från förskola till årskurs 6. Namnet på skolan är Hovs skola och all mat tillagas på skolan! Skolan renoverades grundligt 2012. Ny bergvärmeanläggning, nya fönster och nytt tak. På skolområdet finns också gymnastiksal och simhall. I anslutning till skolan finns förskolan ”Syttpigan” med en avdelning. Sina lokaler delar de med skolans fritidsverksamhet.

Lägenheter & tomter

Krokomsbostäder har lägenheter i Alsen.  Mest 1:or och 2:or men även större lägenheter. Vissa perioder står flera lediga.  På ”Tunan” nybyggd år 1992, som är byggt för äldre personer finns 1:or och 2:or. Fräscha öppna ytor med golvvärme och fina altaner. För mer information se Krokomsbostäders hemsida.

I Alsen finns det för närvarande sju fina tomter på ca 1 000 kvm. Alla med el och va till tomtgräns och fiber bredband går att få till. För mer information om kartor prislapp med mera ring eller skicka e-post till byalaget.

Simhall

Simhallen är öppen en dag i veckan, torsdagar mellan kl.17.30-21.00. Simbassängens längd är 12,5 meter. I herrbastun samlas unga och gamla, i dambastun brukar det (än sålänge) vara färre besökare.

Service

I Alsen driver kommunen en kommunal va med vatten och avlopp. Ett hemtjänst kontor finns. En brandstation. Skola och dagis. 2012 satsade byalaget på ett fibernät som många byinvånare gick in i. Ärs´nbussan tillhandahåller buss och taxi service. En aktiv församling med kyrkoråd och kyrkokör. Barnen kan gå i kyrkans barntimmar.

Wångens Wärdshus kan du äta lunch under arbetsveckan eller en god söndagsmiddag. De har även en konferensverksamhet samt hotell – och stuguthyrning med hög standard.

Historik

Alsen är en gammal bygd som i flera hundra år har präglats av jordbruk och hästverksamhet. Våra fina sydsluttningar och den kalkrika marken har gjort odling och djurhållning gynnsamt. När verksamheten på Wången med nordsvenskar startade år 1903 var den kalkrika grunden ett argument till att anläggningen placerades här. Ett annat var att marken redan ägdes av staten då försvaret haft verksamhet där tidigare.

Våra äldsta gårdar finns dokumenterade sedan 900-talet. Men spåren av våra tidigaste bosättningar finner vi Glösa, där det finns hällristningar daterade till år 4000 f Kr. En stenålderboplats finns rekonstruerad och mängder av stenåldersföremål som hittats i bygden finns som kopior i Älghallen på besöksmålet Glösa.

Utöver på Glösa finns många platser där du kan finna föremål och berättelser om vår historia; på hembygdsgården Backgården, på skyltar längs vandringslederna, vid bronsåldersgraven Rysshögen och på Wången. Dessutom finns det ofta historiska berättelser i skriften Runt Alsensjön som ges ut en gång per år.

Natur och rekreation

Hagmark, åkrar, skog och sjö präglar omgivningarna. Antalet aktiva bönder har minskat i Alsen precis som på andra håll men landskapet hålls fortfarande öppet av betande kor, hästar och genom odling av vallfoder till våra djur. Den kalkrika grunden bidrar till örtrika miljöer och vi har blommande vägkanter och flera orkidélokaler i skogen och på ängsmark. Både sjöfågel, rovfåglar och vadare är lätta att få syn på i det öppna och varierade landskapet.

Terrängen är inbjudande för den som gillar att vandra, springa, cykla, åka skidor eller åka långfärdsskridskor. Den rika älgstammen ger underlag för flera olika jaktlag i bygden.

I Alsensjön kan man få upp öring, sik, gädda och aborre. På vintern finns det fina skoterleder som binder ihop Alsen med närliggande byar. Utöver det så arrangerar traktens föreningar olika  aktiviteter som bland annat danser, kafékvällar och fester.